Behandeling

Anamnese
Tijdens de anamnese wordt alle relevante informatie over het paard besproken, leeftijd, trainingsbelasting, huisvesting, voeding, medische achtergrond. Ook wordt er besproken hoe het paard is in de omgang en tijdens de training. Tevens worden de gegevens van de eigenaar genoteerd.

Inspectie
Tijdens de inspectie wordt gevraagd het paard aan de hand te laten stappen en eventueel te draven. De bewegingen worden nauwkeurig geobserveerd. Tevens wordt het paard ook globaal nagevoeld, dit om een eerste indruk te krijgen maar ook om het paard alvast vertrouwd te maken met de aanrakingen. Samen met de observatie en de informatie uit het voelen wordt het duidelijk in welke spiergroepen problemen zitten.

Massage
Het hele paard wordt behandeld tijdens de massage en er wordt extra nadruk gelegd op de punten waar de problemen zitten. Het werkt het prettigst wanneer het paard op een rustige locatie behandeld kan worden, in de box of op de poetsplaats. Het paard moet schoon en droog zijn en vastgehouden worden.

Nazorg en advies
Het is van belang dat het paard na de behandeling beweging krijgt. Dit voor een nog betere doorbloeding, het afvoeren van afvalstoffen uit het spierweefsel en ook om het paard te laten ervaren dat de bewegingsbelemmering een stuk is afgenomen.

Een sportmasseur is geen vervanging van een dierenarts of andere specialist. Een sportmasseur stelt geen diagnoses en iedere vorm van massage is op geen enkele manier een vervanging voor de zorg van een dierenarts of andere specialist.